Η μαμά θέλει να με φάει!!

“ Το θεατρικό παιχνίδι έχει σκοπό να δημιουργήσει τις συνθήκες και να δώσει τα ερεθίσματα στα παιδιά  να εκφράσουν καταστάσεις και ρόλους με τον δικό τους ,μοναδικό,  τρόπο , αβίαστα .  Είναι μέσο ενεργοποίησης , απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής και συναισθηματικής έκφρασης του παιδιού. Με κύριο παράγοντα το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα.
Όπου σταδιακά τα παιδιά  φτάνουν σε ένα σημείο αυτοέκφρασης”.
Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι εκφράζουν φοβίες, αγωνίες και ανησυχίες;
Οι οποίες πολλές φορές αφορούν τους ίδιους τους γονείς; Ή πρόσωπα τα οποία  συνδέονται στην καθημερινότητα τους.
Η πιο συχνή σκέψη του εμψυχωτή είναι:
 « Τι να κάνω να το πω στη Μαμά τους;»
Και η απάντηση είναι:
 « Αν μπορείς να το πεις παίζοντας..»
Οι φοβίες των παιδιών συχνά παίρνουν την μορφή ενός λύκου, λιονταριού ,μιας κακιάς μάγισσας ή ενός τέρατος που θέλει να τους φάει ή να τους σκοτώσει.
Σαν μικροί σκηνοθέτες, όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη απέναντι στον εμψυχωτή του επιβάλλουν τους φοβικούς ρόλους , επιδιώκοντας έτσι , ο εμψυχωτής να τους προκαλέσει τα ανάλογα συναισθήματα.
Η επαναλαμβανόμενη θεατρική δράση γίνεται για τα παιδιά  λύτρωση και μια ευκαιρία να κατευνάσουν τα συναισθήματα τους και να έρθουν όλο και πιο κοντά με τον φόβο τους, ώστε σε λίγο καιρό αυτός ο φόβος να μην υπάρχει πια.
Ο εμψυχωτής έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με την αφοπλιστική ειλικρίνεια των παιδιών που δεν διστάζουν να εκφράσουν ,(μέσα από το παιχνίδι των ρόλων), ποιος από τους γονείς, συγγενείς ή φίλους, αποτελεί το φοβικό πρόσωπο στην καθημερινότητα τους.
Ένας έγκυρος και έμπειρος εμψυχωτής κατανοεί την ανάγκη του παιδιού και προσπαθεί μέσα από το δικό του παιχνίδι ρόλων  και την δράση του να μετατρέψει την φοβία του παιδιού σε έναν θετικό συναίσθημα.
Να βιώσει παίζοντας ότι και μια μάγισσα είναι φοβισμένη και φτιάχνει τα δηλητηριώδη φίλτρα της για να σωθεί από αυτούς που θέλουν να την κάψουν.
Αλλά και μια μαμά που θέλει να φάει το παιδί της, ότι είναι «πεινασμένη» για κατανόηση και αγάπη!!!

Μαραγκουδάκη Δέσποινα
Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού- Σκηνοθέτης -Ηθοποιός 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου